Εκτύπωση | 23/03/2011 | Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου
| «Δεν θα μπορούσα να δεχτώ την αφαίρεση των δικαιωμάτων μου»Ηλικία: 45
Επάγγελμα: Καθηγητής Βιολογίας
Επαρχία: Λάρνακα
Κομματικό αξίωμα: Υποψήφιος Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών
Επιθυμώ να συνεισφέρω στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Κύπρου, των παιδιών και μαθητών μου. Ταυτόχρονα θέλω να δώσω το παράδειγμα πως αν δεν μας αρέσουν κάποια πράγματα που βλέπουμε να γίνονται, πρέπει να λάβουμε ενεργό ρόλο για να επιφέρουμε τη διόρθωσή τους και όχι απλώς να τα δεχόμαστε ως έχουν.
Θα πηγαίνατε να ζήσετε υπό τ/κ διοίκηση μετά τη λύση, αν γνωρίζατε ότι πλέον δεν θα είχατε το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι, τα οποία θα περιορίζονταν εκτός του χώρου διαμονής και δράσης σας;
Υπό αυτούς του όρους, όχι! Δεν θα μπορούσα ποτέ να δεχτώ, ουσιαστικά, την εθελούσια αφαίρεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μου, την ίδια ώρα που διακηρύσσεται περίτρανα η ιδέα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η προστασία των βασικών και ίσων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα ίσα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται και αυτό του «ένας πολίτης, μία ψήφος». Η πρόταση που συζητείται σήμερα για σταθμισμένη ψήφο των Ελληνοκυπρίων έναντι των Τουρκοκυπρίων σε μελλοντική Ομοσπονδιακή Κύπρο καταπατά και αυτό το βασικότερο των δικαιωμάτων της επιλογής του αντιπροσώπου του λαού. Πιστεύω ένας τόπος όπου οι πολίτες δεν έχουν αποτελεσματικό λόγο διά της ψήφου τους, δεν μπορεί να γνωρίσει ανάπτυξη και ευημερία. Αντ’ αυτού, θα μονιμοποιείται η διχόνοια και το μίσος που, αργά ή γρήγορα, θα επιφέρουν την αστάθεια και τις βίαιες πράξεις αντεκδίκησης, οργανωμένες ή μη, όπως βιώνουμε τώρα στις αραβικές χώρες.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν νόμιμο, θα προβαίνατε σε ευθανασία κάποιου αγαπημένου προσώπου που υποφέρει, εάν σας το είχε ζητήσει σε προηγούμενο χρόνο και με πλήρη αντίληψη του βάρους που σας ανέθετε;
Ναι! Σε τέτοιες περιπτώσεις βάζω τον εαυτό μου στη θέση του πάσχοντος και ξέρω ότι δεν θα ήθελα να είμαι βάρος σε αυτούς που αγαπάω ή να ζήσω όσα χρόνια μού απομένουν σε κρεβάτι πόνου κοιτάζοντας το ταβάνι. Είμαι της άποψης πως ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στο να ζήσει ή να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Συν τοις άλλοις, ως εθελοντής αιμοδότης και δότης οργάνων θα υποστήριζα την αφαίρεση ζωτικών οργάνων, εφόσον είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, για τη διατήρηση ή βελτίωση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας.
Εάν σας έδιναν τη δυνατότητα να επιλέξετε το φύλο του παιδιού σας, με γενετικές μεθόδους, θα το πράττατε;
Παρά τις προόδους που έχει σημειώσει η επιστήμη, θεωρώ πως πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε στη φύση είναι ηθικά λανθασμένες. Στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή του φύλου του παιδιού, εκτός από τη δεοντολογική του διάσταση, είναι και μια πράξη που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τις, χωρίς ηθικούς φραγμούς, δήθεν «επιστημονικές» ενέργειες. Πού και πότε σταματάς; Εάν απευαισθητοποιηθούμε και αυτή η πράξη γίνει καθημερινό φαινόμενο, κινδυνεύει να αλλοιώσει την πληθυσμιακή ισορροπία των δύο φύλων που μπορεί να επιφέρει ρήξη του κοινωνικο-οικονομικού ιστού. Πολλές φορές δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δικό μας προσωπικό συμφέρον ή τις δικές μας επιθυμίες, αλλά πώς επηρεάζεται η κοινωνία και οι μελλοντικές γενεές γενικότερα, από τις πράξεις μας σήμερα.
πηγη...
1 σχόλια:
Καλή επιτυχία Ηλία !!!
Δημοσίευση σχολίου