Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

0 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Εκεί που σήμερα είναι η πλατεία του Αφανή Ναύτη ήταν κτισμένα τα "Εμπειρικέικα της Καμάρας", αρχοντικά της Οικογένειας Νικολάου Λινάρδου Εμπειρίκου. Όταν οι Γερμανοί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βομβάρδισαν
την ιταλική φρουρά της Χώρας, την 23η Σεπτεμβρίου του 1943 , τα αρχοντικά αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι ιδιοκτήτες τους δώρισαν τον χώρο στον Δήμο Άνδρου . Μετά από χρόνια και επί δημαρχίας Μιχαήλ Σ. Πολέμη αποφασίστηκε στο χώρο αυτό να διαμορφωθεί μία πλατεία μετά Μνημείου Αφανούς Ναύτου , αρχιτέκτων της πλατείας ο Λ. Δ. Κριεζής , γλύπτης ο Μ. Τόμπρος και χορηγός η οικογένεια Νικολάου Ιωάννου Γουλανδρή.




Η πλατεία ήταν έτοιμη το 1958 και για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου ο Δήμος Άνδρου ζήτησε δι' επιστολών από τα Ανάκτορα όπως η Α.Μ. ο Βασιλεύς επισκεφθεί την νήσον ημών και αποκαλύψει τον ανεγερθέντα ανδριάντα του Αφανούς Ναύτου. Μετά από συνεχή αλληλογραφία ,την 12η Σεπτεμβρίου του1959, ο Μέγας Αυλάρχης Δημήτριος Ν. Λεβίδης ανακοινώνει στον νέο Δήμαρχον Άνδρου Ευάγγελο Δερτούζον ότι η επίσκεψη του Βασιλέως θα πραγματοποιηθεί την 5ην Νοεμβρίου 1959.
Η οργανωτική επιτροπή που αμέσως συστάθηκε ασχολήθηκε επιμελώς για:
-Τον κατάλογο των 100 εκλεκτών προσκεκλημένων.
-Την εκτύπωση επί λευκού ευρωπαϊκού χάρτου "ΜΠΡΙΣΤΟΛ" των προσκλήσεων.
-Τη διακόσμηση της πόλεως με 40 θυρεούς, 40 μικρές σημαίες, 30 σημαίες ιστών, 30 λάβαρα, 6 ιστούς, 2 κορδώνια αποκαλυπτηρίων που στέλνει ο Δήμος Αθηναίων με 2 ειδικούς τεχνίτας.
-Προμήθεια των μεγάλων σημαιών για την κάλυψη και αποκάλυψη του Ανδριάντος σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του γλύπτη.
-Πρόσκληση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος για απόδοση τιμών.
-Προμήθεια βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
-Το άνοιγμα του Ξενία "Τρίτων" για δεξίωση και προμήθεια θερμαστρών για θέρμανση του ξενοδοχείου.
-Την καθαριότητα του Δημοτικού Θεάτρου για την εορταστική συναυλία με καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου
-Την έλευση συνεργείου της Ε.Ι.Ρ. για ηχοληψία της τελετής και κινηματαγραφικού συνεργείου του Υπουργείου Προεδρίας για τα "Επίκαιρα".
Και τέλος το χώρο και την ώρα της διανομής βιβλιαρίων εις απόρους κορασίδας.Όλα πήγαν καλά,η πλατεία ονομάστηκε Νικολάου Ιωάννου Γουλανδρή, τα αποκαλυπτήρια έγιναν με την δέουσα λαμπρότητα , ο άναξ μετά την προικοδότηση ανεχώρησε, ο δήμαρχος ευχαρίστησε και ο Αφανής Ναύτης εκεί πάντα στη πλατεία γερά πια βαλμένος να κοιτά το πέλαγος , το άδειο λιμάνι και να περιμένει τις δάφνες που του αναλογούν δυό φορές τον χρόνο.
ΠΗΓΗ.....

Related Posts :



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου