Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

0 Δεν είναι καθόλου πλάκα: η Εμπορική πωλήθηκε για ...ένα ευρώ!




Οι δύο πλευρές ήσαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας είχαν εκδηλώσει με προσφορές τους και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά στο αποκλειστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προκρίθηκε από τον γαλλικό όμιλο, η Alpha Bank.
Ειδικότερα, Crédit Agricole, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει υπογράψει συμφωνητικό για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Crédit Agricole στις 15 Οκτωβρίου 2012. Η Crédit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πώλησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση της λήψης εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές......
 
 
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, δήλωσε ότι θα εμφανίσει μια ζημία της τάξης των 2 δισ. , ως αποτέλεσμα αυτής της πώλησης. Η Credit Agricole εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα το 2006 καταβάλλοντας τίμημα 2,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασής της στην Μεσόγειο. Η Εμπορική, με δάνεια ύψους 22,9 δισ. ευρώ, έχει ήδη κοστίσει στην γαλλική τράπεζα 6 δισ. ευρώ. Η Γαλλική Τράπεζα αναγκάστηκε να «ρίξει» πολλά επιπλέον κεφάλαια στην ελληνική θυγατρική της, αν και η καθαρή αναχρηματοδότηση της Εμπορικής υποχώρησε στα 5,2 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, έναντι 11,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η χρηματοδότηση της Credit Agricole στην Εμπορική ανερχόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 σε 2,1 δισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και η εγγραφή σε μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία θα εκδώσει η Alpha Bank θα μειώσουν άμεσα αυτήν τη χρηματοδότηση κατά περίπου κατά 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Credit Agricole εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς στοιχείων του ενεργητικού της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank, γεγονός το οποίο θα μείωνε αναλόγως το ύψος της υπολειπόμενης χρηματοδότησής της στην Εμπορική. Η υπολειπόμενη χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί σε τρείς δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014, και θα είναι εγγυημένη από υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού επιλεγμένα από την Credit Agricole. Η Credit Agricole έτσι μειώνει την έκθεσή της στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τη μεγαλύτερη έκθεση στο Ελληνικό Τραπεζιτικό Σύστημα την έχει η Γαλλία (39,9 δισ. ευρώ), είτε μέσω χορήγησης δανείων είτε με διακράτηση ελληνικών ομολόγων κ.ο.κ.Την ίδια ώρα η Γερμανία έχει μειώσει σε 6,3 δισ. ευρώ την δική της έκθεση στην Χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2012 που δημοσιοποιεί το Reuters. Η Μεγάλη Βρετανία έχει έκθεση ύψους 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ η έκθεση της Πορτογαλίας ανέρχεται σε 7,6 δισ. ευρώ, των ΗΠΑ σε 3,9 δισ. ευρώ, της Ολλανδίας σε 2,9 δισ. ευρώ, της Ελβετίας σε 2,3 δισ. ευρώ και της Ιταλίας σε 1,8 δισ. ευρώ.
ΥΓ) Δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε αντιπροσφορά στην Credit Agricole για την εξαγορά της  Εμπορικής Τράπεζας στην δεκαπλάσια τιμή: Ναι εμείς ήμασταν διατεθειμένοι να δαπανήσουμε 10 ολόκληρα ευρώ για να αποκτήσουμε μια Ελληνική Τράπεζα! 


Related Posts :



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου