Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

0 Καλή ή κακή η άνοδος του ευρώ;

Ανάλυση: Καλή ή κακή η άνοδος του ευρώ;


Κάποιοι άλλοι προβληματίζονται μήπως ένα ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη -καθώς ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μέτριους ρυθμούς για τη Ζώνη του Ευρώ, στο 1,5%.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να χαρούν ή να ανησυχήσουν: το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ενισχύεται μέρα με την ημέρα, καταγράφοντας κέρδη 2,4% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, έπειτα από τις απώλειες σχεδόν 7% στη διάρκεια του 2010.
Ορισμένοι ηγέτες της Ευρωζώνης εκλαμβάνουν την άνοδο του ενιαίου νομίσματος ως μια ένδειξη ότι οι αγορές έχουν πάψει να ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Κάποιοι άλλοι προβληματίζονται μήπως ένα ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη -καθώς ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μέτριους ρυθμούς για τη Ζώνη του Ευρώ, στο 1,5%.
Υπάρχουν επιχειρήματα, τόσο για τις προσδοκίες, όσο και για τις ανησυχίες. Κατά πρώτον, η άνοδος του ευρώ είναι σχετική.
Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα απέχει περίπου 14% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα -που είχε αγγίξει το 2008- και 6% από τα υψηλά της περσινής χρονιάς, πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους. Και το ερώτημα που τίθεται αφορά τόσο τη διολίσθηση του δολαρίου, όσο και την ενίσχυση του ευρώ.
Για παράδειγμα, τα κέρδη του ενιαίου νομίσματος έναντι της στερλίνας [GBP=X] Σχετικά άρθρα είναι πολύ μικρότερα.
Δεύτερον, θα ήταν παράλογο να θεωρήσουν οι αγορές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει, παρά την επιτυχία των πρόσφατων δημοπρασιών για την πώληση περιφερειακού χρέους, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών.
Η Πορτογαλία, κατά πρώτον, παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα», έχοντας υποστεί διπλό πλήγμα από τη συσσώρευση χρέους και τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Είναι σωστό που οι αγορές ενθαρρύνονται από την περισσότερο αποφασιστική προσέγγιση των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές ξένου συναλλάγματος.
Τρίτον, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει ήπιος. Και οι αγορές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι παρερμήνευσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού.

ΠΗΓΗ....

Related Posts :



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου