Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

0 ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ, ΤΙ ΕΓΙΝΕ


Με τον πατέρα του Αριστοτέλη Ωνάση

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μοναχογιός και διάδοχος του πιο γνωστού ίσως κροίσου όλων των εποχών, του Αριστοτέλη Ωνάση, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η σύντομη ζωή του αλλά και ο τραγικός- σχεδόν μυστηριώδης- θάνατός του, θυμίζουν, όπως έχει λεχθεί, «ελληνική τραγωδία».
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1948 από τον πρώτο γάμο του Αριστοτέλη με την Αθηνά (Τίνα) Λιβανού. Αν και πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές.
Ο Αριστοτέλης, παρά το γεγονός ότι είχε
ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και τον έπαιρνε από μικρό μαζί του στις επιχειρήσεις (στις αρχές του '70 είχε αναθέσει στο γιο του τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας) δεν ενέκρινε ποτέ τη σχέση του με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ-Τίσεν. Λάτρης της ταχύτητας και της περιπέτειας, ο Αλέξανδρος είχε λατρεία στα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ενώ πιλοτάριζε ο ίδιος αεροπλάνο, κάτι που έμελλε να σταθεί μοιραίο.
"Πλήρωσε" την αδυναμία του για τα αεροπλάνα με τη ζωή του: στις 22 Ιανουαρίου του 1973 το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο Piaggio 136, κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά, διακομίστηκε στο ΚΑΤ και άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιανουαρίου του 1973 στις 19.00 το απόγευμα.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε. Βρήκε τη δύναμη όμως να υποστηρίξει ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου του 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ από το θάνατο του γιου του. Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ.... 

Related Posts :



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου