Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες ιστορίες στη διατήρηση ενός είδους;

Υπάρχουν πολλές ιστορίες αποκατάστασης πληθυσμών σε πολλές χώρες, από τον αμερικανικό φαλακρό αετό στον Άρχοντα του Νησιού Howe και στον καμποτζιανό πελεκάνο.
Μια από τις πιο επιτυχημένες είναι το αυστραλιανό καγκουρό Onychogalea fraenata, το οποίο θεωρούσαν εξαφανισμένο μέχρι που ανακαλύφθηκε ένας εναπομείναντας πληθυσμός στο Κουίνσλαντ στα μέσα του 1970 και οι επιστήμονες κατάφεραν να τον διασώσουν. Από τα φυτά ξεχωρίζει το αυστραλιανό πεύκο. Θεωρούνταν εξαφανισμένο από καιρό, αλλά ανακαλύφθηκε σε μία μόνο τοποθεσία, η οποία ακόμα κρατείται μυστική. Η επιβίωσή του διασφαλίζεται μέσα από δείγματα που καλλιεργούνται από σπόρους και τώρα διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
-------
Μπορούν τα λουλούδια να μας πουν την ώρα;

Υπάρχει ένα ρολόι που λειτουργεί χωρίς γρανάζια, χαλαζίες και ηλεκτρονικά τσιπ. Ένα ρολόι από λουλούδια.
Έχει ωστόσο δύο μειονεκτήματα: δεν καλύπτει όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ η συννεφιά μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Πού βασίζεται ο μηχανισμός του; Στους λεγόμενους κιρκαδικούς ρυθμούς, χάρη στους οποίους τα πέταλα των λουλουδιών ανοίγουν και κλείνουν σε περιοδική βάση κάθε εικοσιτετράωρο. Αυτά τα «ρολόγια» ανακαλύφτηκαν το 1729 από τον αστρονόμο Ζαν-Ζακ Ντ’ Ορτού ντε Μαρέν. Ένα χρόνο αργότερα ο Σουηδός φυσιοδίφης Κάρολος Λινναίος (1707-1778) εκμεταλλεύτηκε την εν λόγω ανακάλυψη και την παρατηρητικότητά του, για να φυτέψει στον κήπο του διαφορετικά λουλούδια τα οποία άνοιγαν και έκλειναν διαδοχικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν δείκτες ρολογιού. Οι βοτανολόγοι αποδίδουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των πετάλων στο λεγόμενο μηχανισμό της φωτοναστίας, κινήσεις των φυτών που πυροδοτούνται από φωτεινά ερεθίσματα.
--------
Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού. Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.

Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.
 Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.
---------
Γιατί οι γενιές αλλάζουν κάθε 25 χρόνια;

Πρόκειται για στατιστική σύμβαση. Τα 25 χρόνια επιλέχθηκαν ως η πιο πιθανή ηλικία του πρώτου τοκετού μιας γυναίκας. Ο αριθμός υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο μέσο όρο του πληθυσμού.

Φυσικά υπάρχουν πολιτιστικές και τοπικές διαφοροποιήσεις οι οποίες είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας το χρόνο που μεσολαβεί από τη μια γενιά στην άλλη. Στην Ευρώπη αυτή η ηλικία είναι μεγαλύτερη και κυμαίνεται γύρω στα 29 χρόνια.

Τον υψηλότερο μέσο όρο έχει η Iρλανδία (30,2 χρόνων) και το χαμηλότερο η Aυστρία (27,8). Η Eλλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο, με ηλικία πρώτου τοκετού τα 28,4 χρόνια.
--------
Σε ποια ηλικία μαθαίνουμε να είμαστε σεμνοί;

Γύρω στα οχτώ. Μέχρι αυτή την ηλικία το παιδί έχει ανάγκη από επαίνους ακόμα και για το παραμικρό, υπογραμμίζοντας και το πιο μικρό του κατόρθωμα. Μεγαλώνοντας μαθαίνει ότι το να είναι κάποιος μετριόφρων είναι κοινωνικά χρήσιμο και τον βοηθά να γίνεται αποδεκτός από τους άλλους, κυρίως τους συνομηλίκους του.

Μια από τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό διενεργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάσεξ (Αγγλία) και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της British Psychological Society.

Οι ερευνητές έδειξαν σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών ταινίες μικρού μήκους στις οποίες άλλα παιδιά αντιδρούσαν στους επαίνους δείχνοντας άλλοτε υπερηφάνεια κι άλλοτε σεμνότητα.

Tα εντεκάχρονα παιδιά έδειξαν φανερά ότι υιοθετούν τη δεύτερη συμπεριφορά, αποδεικνύοντας ότι σ' αυτή την ηλικία η σεμνότητα θεωρείται μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνικής συνύπαρξης.

Η αποφυγή υπερτονισμού των προσωπικών επιτευγμάτων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ψυχολογική κατάσταση του άλλου χρησιμεύουν, κατά τους ψυχολόγους, στην ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας με συνομηλίκους, δεσμοί άγνωστοι στα μικρότερα παιδιά. 

ΠΗΓΗ.... 




Related Posts :



Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου